Egészségfejlesztő testmozgásról szóló
lakossági kampányok megvalósítása
a helyi és térségi médiában

 

MOZGALOM AZ EGÉSZSÉGÉRT

A MOZGÁS KORTALAN ÖRÖME

Kósza ködpamacsok között sétálunk be a Művelődési házba. A terem szélén padok sorakoznak, sőt, a sarokban két használaton kívüli kondigép is szomorkodik; bizonyára sejtik, hogy rájuk ma este nem lesz szükség.
Törekiné Jánosa Anita oktató ugyanis női tornával egybekötött gerinctréninget tart. A sportfoglalkozások a Mozgalom az egészségért program (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.6.-17-2017-00020) keretében valósulnak meg, amelynek köszönhetően a helyiek hetente kétszer ingyenesen vehetnek részt az edzéseken.

Pápadereskén az idősebb korosztály képviselői várják az óra kezdetét: ma kivételesen “csak” hatan vannak, de az esetek többségében legalább tízen szoktak Anitával tornázni.

A JÓ HANGULAT KIS HELYEN IS ELFÉR

A zenének mágikus ereje van: elég néhány taktus, és máris mindenki mosolygós lelkesedéssel várja, hogy elkezdődjön az óra. Az első gyakorlatok az alapos bemelegítést szolgálják, méghozzá egyszerű táncmozdulatokkal fűszerezve. Egy biztos: ha a lélek és az izmok beszélni tudnának, mindketten ujjonganának!

Az óráról ráadásul az öniróniával átitatott humor sem hiányzik: amikor ugyanis a hölgyek a fallal szemben állva épp a farizom erősítésén fáradoznak, egyikük “A fiatalember a legjobb szögből vesz ám minket a kamerával!” kijelentéssel nyugtázza a videózás tényét, nem kevés derültséget okozva ezzel a jelenlévőknek.

MOBILIZÁCIÓ ÉS KOORDINÁCIÓ

A domborítós-homorítós gyakorlatok után a csigolyák néma örömtáncot lejtenek, majd a hát, a has, valamint a csípő körüli izmok erősítése után néhány négykézlábas stabilizációs feladat is előkerül. “A nyújtás és az erősítés harmóniájára mindig figyelek, ahogy a helyes gyakorlat kivitelezésre is.” - mondja Anita, aki fél szemmel végig a hölgyeket lesi, és ha kell, rögtön javítja a mozdulatokat. Az óra végén a bemelegítéshez hasonló lépésekkel és karmozdulatokkal ismét a kötőszövetes rendszer átmozgatása kerül fókuszba, majd pedig nyújtás és levezetés következik.

A 60 perc leteltével mindenki vidáman és kisimultan öltözködik, amikor pedig megkérdezem, hogy ki mit szeret a legjobban a tornában, a hölgyek a jobb közérzetet, illetve az ízületi fájdalmak javulását és teljes megszűnését emelik ki, de van, aki néhány kilós fogyással is elbüszkélkedhet. Abban pedig mindenki egyetért, hogy a hangulat és a közösségi élmény miatt mindenképpen érdemes kipróbálni Anita tornáját.

MOZGÁSRA FEL!

Anita a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a mozgásszegény életmód komoly panaszokat okozhat, amióta pedig meggyógyult a gerincsérvből, szívügye az egészség és a prevenció. A csapattal együtt ő is abban bízik, hogy valamilyen formában a program vége után is folytatódhatnak majd a közös tornák. A helyiek számára ez különösen fontos lenne, hiszen a környéken nem nagyon van sportolási lehetőség, pláne nem olyan, ami az idősebb korosztály számára is megfelelő.


 

 

A projekt címe: Belvíztározó létesítése Pápadereske településen

A projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-VE1-2017-00002

Kedvezményezett: Pápadereske Község Önkormányzata (8593 Pápadereske, Rákóczi u. 43.)

Elnyert támogatás összege: 20 385 894 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt kezdete: 2018. április 1.

Projekt tervezett befejezése: 2019. március 31.

A projekt tartalma:
A fejlesztés célja – a pályázati felhívás céljaival összhangban – a belterületre hullott csapadékvizek rendezett, kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető-rendszerek rendezése a települések belterületének védelme. Fontos szempont a vizek helyben tartásának lehetőség szerinti megvalósítása olyan belvíztározó építésével, amely alkalmas mind a rendkívüli áradások, felhőszakadások kártételei elleni védekezésre, mind a lokális vízvisszatartásra, jóléti és ökológiai célokat, hasznosításokat támogatva.
A projekt keretében az 55. helyrajzi számú belterületen az évek során kialakult állapot megfelelő kezelésére belvíztározó tavat létesítenek. Ennek funkciója a talajvíz helyben tartása a földrajzilag meglévő és a történelmileg kialakult helyen (egykori bányagödör), viszonylag kis beruházási költség felhasználásával. A beruházás során a meglévő gödröt jelentősen kimélyítik, a humuszréteget eltávolítják, a jelenlegi növényzettől (fáktól, cserjéktől) megtisztítják, a medret szegélyezendő körtöltést építenek, és új növényzetet telepítenek a tó környezetében. A projekt során a tó túlfolyórendszerét is kialakítják, 260 méter hosszú levezető árok építésével, 640 méter hosszú levezető nyílt ároktisztítással és átereszek építésével.
Ezzel egy minimum 2 méter mély belvíztározó tó keletkezik, melynek tiszta víztömege képes a folyamatos öntisztulásra. A tó kialakítása során nyert földtömeg a tározó környezetének – Pápadereske község – védelmét szolgálja, a tó víztömegének pótlását továbbra is a talajvíz, a felszínre hulló és a beszivárgó csapadékvíz adja.
A projekt eredményeként a településen javul a belvízvédelmi tevékenység: jelentősen javul a temető és a sportpálya, valamint a környező utcák (12 lakóház, állatok, egyéb ingó és ingatlan tulajdonok) belvízvédelme.

 

Go to top