Egészségfejlesztő testmozgásról szóló
lakossági kampányok megvalósítása
a helyi és térségi médiában

 

MOZGALOM AZ EGÉSZSÉGÉRT

A MOZGÁS KORTALAN ÖRÖME

Kósza ködpamacsok között sétálunk be a Művelődési házba. A terem szélén padok sorakoznak, sőt, a sarokban két használaton kívüli kondigép is szomorkodik; bizonyára sejtik, hogy rájuk ma este nem lesz szükség.
Törekiné Jánosa Anita oktató ugyanis női tornával egybekötött gerinctréninget tart. A sportfoglalkozások a Mozgalom az egészségért program (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.6.-17-2017-00020) keretében valósulnak meg, amelynek köszönhetően a helyiek hetente kétszer ingyenesen vehetnek részt az edzéseken.

Pápadereskén az idősebb korosztály képviselői várják az óra kezdetét: ma kivételesen “csak” hatan vannak, de az esetek többségében legalább tízen szoktak Anitával tornázni.

A JÓ HANGULAT KIS HELYEN IS ELFÉR

A zenének mágikus ereje van: elég néhány taktus, és máris mindenki mosolygós lelkesedéssel várja, hogy elkezdődjön az óra. Az első gyakorlatok az alapos bemelegítést szolgálják, méghozzá egyszerű táncmozdulatokkal fűszerezve. Egy biztos: ha a lélek és az izmok beszélni tudnának, mindketten ujjonganának!

Az óráról ráadásul az öniróniával átitatott humor sem hiányzik: amikor ugyanis a hölgyek a fallal szemben állva épp a farizom erősítésén fáradoznak, egyikük “A fiatalember a legjobb szögből vesz ám minket a kamerával!” kijelentéssel nyugtázza a videózás tényét, nem kevés derültséget okozva ezzel a jelenlévőknek.

MOBILIZÁCIÓ ÉS KOORDINÁCIÓ

A domborítós-homorítós gyakorlatok után a csigolyák néma örömtáncot lejtenek, majd a hát, a has, valamint a csípő körüli izmok erősítése után néhány négykézlábas stabilizációs feladat is előkerül. “A nyújtás és az erősítés harmóniájára mindig figyelek, ahogy a helyes gyakorlat kivitelezésre is.” - mondja Anita, aki fél szemmel végig a hölgyeket lesi, és ha kell, rögtön javítja a mozdulatokat. Az óra végén a bemelegítéshez hasonló lépésekkel és karmozdulatokkal ismét a kötőszövetes rendszer átmozgatása kerül fókuszba, majd pedig nyújtás és levezetés következik.

A 60 perc leteltével mindenki vidáman és kisimultan öltözködik, amikor pedig megkérdezem, hogy ki mit szeret a legjobban a tornában, a hölgyek a jobb közérzetet, illetve az ízületi fájdalmak javulását és teljes megszűnését emelik ki, de van, aki néhány kilós fogyással is elbüszkélkedhet. Abban pedig mindenki egyetért, hogy a hangulat és a közösségi élmény miatt mindenképpen érdemes kipróbálni Anita tornáját.

MOZGÁSRA FEL!

Anita a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a mozgásszegény életmód komoly panaszokat okozhat, amióta pedig meggyógyult a gerincsérvből, szívügye az egészség és a prevenció. A csapattal együtt ő is abban bízik, hogy valamilyen formában a program vége után is folytatódhatnak majd a közös tornák. A helyiek számára ez különösen fontos lenne, hiszen a környéken nem nagyon van sportolási lehetőség, pláne nem olyan, ami az idősebb korosztály számára is megfelelő.


 

 

Go to top